Magyarországon hány kisgyerek lehet érintett?

Magyarországon hány kisgyerek lehet érintett?

Kisgyerek korban visszafordíthatatlan következményekkel jár az ólomszennyezett víz fogyasztása: idegrendszeri károsodás, IQ csökkenés, viselkedési zavarok.

 

Az NNK felmérése szerint kb. 746.000 ember él olyan háztartásban, ahol a szolgáltatott víz az ólomcsövek, szerelvények miatt szennyeződik, "az ólomszennyezés kockázata legalább magas".

 

Legalább az érintett kisgyerekes családokat tájékoztatni kellene és mihamarabb biztosítani részükre az egészséges ivóvizet!

 

A kérdés fontosságát mutatja az is, hogy a Right2Water kezdeményezésre megszületett új EU direktíva az eddigi 10ppb helyett 5ppb-re csökkenti az ólom határértékét az ivóvízben, és ennek a fogyasztói csapokon kell teljesülnie!

Több, mint 50.000 épületben kell kicserélni a régi vezetékeket, hogy a fogyasztó poharába egészséges csapvíz kerülhessen. Ez nem megy egyik napról a másikra.

 

A rendelet 2036. január 12-ig ad "türelmi időt" a végrehajtásra, de az ólomszennyezés addig is súlyosan egészségkárosító. Az NNK felmérés nem tér ki arra, hány 6 év alatti kisgyerek és várandós nő iszik ólomszennyezett vizet (legtöbbször információ hiány miatt!) ma Magyarországon.

 

Javaslat:

Külföldi példákhoz hasonlóan: önkormányzatok, civil szervezetek, és a költségviselő pl. állam bevonásával, szervezetten, központilag irányítottan kellene biztosítani az egészséges ivóvizet a rászorulóknak.

 

A csomagolt víz biztosításán kívül van azonnali, környezetkímélő megoldás is: NNK bevizsgált, ólomra tanúsított víztisztító.

A víztisztító megoldások állami támogatása lehetőséget ad arra is, hogy csak olyan megoldást válasszanak a szülők, ami a csapvizüknek megfelelő, és biztonságosan üzemeltethető.

 

A környezetkímélő megoldás népszerűsítésének jelenleg a legnagyobb akadálya az, hogy a forgalmazási szabályozás nem elég biztonságos a fogyasztó szempontjából. Ivóvíz tisztító vásárlása esetén a tájékozódás a vízfogyasztó felelőssége, a tájékoztatás pedig a kereskedő lelkiismeretére van bízva. Az NNK segédanyagai ugyan elérhetők az interneten, de laikus számára nehezen értelmezhető.

 

Az ólomszennyezett víz fogyasztása kisgyerek korban visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodással, bizonyítható IQ csökkenéssel, viselkedési zavarokkal jár.

 

Havi 3000 Ft-ból egy kisgyerekes család egészséges ivóvizének biztosítása megoldható. Biztonságosan, környezetkímélő, egyszerű módon.

 


 

Kapcsolódó bejegyzések, szakirodalmi és NNK hivatkozások linkjeivel

 

Miért fontos az egészséges ivóvíz biztosítása a gyerekeknek?

Mit isznak Wekerlén a csapból 2036-ig?

NNK ólomvizsgálatok eredményei (ólomproject)
NNK ólomtérképek címre kereshető

NNK által vizsgált ivóvíz tisztítók vizsgálati eredménye

Right2Water az EU direktíva értelmezése