"...mindenképpen szükséges a gyermekintézmények teljes körű felmérése”.

Szerintem a Döntéshozókhoz a mai napig nem jutott el a csapvíz (fogyasztóhelyi vezetékes víz) ólomszennyezésének híre és/vagy az, hogy van azonnali, biztonságos megoldás is! 

 "Az ivóvíz ólomtartalma visszafordíthatatlan szellemi károsodást okozhat a csecsemőknél és kisgyermekeknél, még 10 µg/dl alatti vérólom szint esetén is. A publikáció szerint az 5 µg/l feletti ólom mennyiség az ivóvízben jelentősen emelte a 6-24 hónapos gyermekek vérólom szintjét…a csapvíz ólomtartalma jelentős térbeli és időbeli ingadozást mutat egy épületen belül is, ezért…mindenképpen szükséges a gyermekintézmények teljes körű felmérése”.

 

1600x900_twitter_nlppw2022.jpg

 

 

A kiemelés egy 2021-ben publikált NNK (szakhatósági) cikkből, a publikáció, amire hivatkozik, amerikai.

 

Több olyan megállapítás is olvasható a tanulmányban [1], amiről tudnia kellene azoknak a szülőknek, akik gyermekük folyadék igényét pl. fenntarthatósági szempontok miatt csapvízzel szeretnék kielégíteni. Minden csapvízfogyasztást népszerűsítő szervezetnek, gyermekek táplálkozására hatással lévő szakembernek ismernie kellene a cikk főbb megállapításai mögött lévő magyarázatot.


Az ivóvíz általi ólomexpozíció „tudatos fogyasztói magatartással” teljes mértékben kiküszöbölhető.

Az, hogy mi a célravezető tudatos magatartás, az ólomszennyezés kockázatának mértékétől függ. Jelenleg még a kockázattal sincsen tisztában a szülők többsége, nemhogy a mértékével!

 

A cikk születése és az ólomtérképek [2] publikálása óta nem történt előrelépés sem az intézmények felmérése, sem a szakemberek, szülők tájékoztatásának irányába. Eközben a fenntarthatósági projektek leggyakoribb üzenete a csapvízfogyasztás népszerűsítése. Nem a csapvízfogyasztás népszerűsítése a gond önmagában, hanem az, hogy azt kritika nélkül teszik (valószínű releváns információ hiánya miatt).

 

A csapvízfogyasztás népszerűsítésével együtt fontos lenne az ólomszennyezés kockázatára is felhívni a figyelmet; a hiteles tájékozódási források, a biztonságos megoldások bemutatásával, elérhetőségével együtt (a pánik és a csomagoltvíz fogyasztás növekedésének elkerülése érdekében).

 

Magyarországon ma már minden tudás és eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy fenntartható, környezetkímélő módon ihassanak a gyermekek a vezetékes vízből olyan helyen is, ahol annak ólomszennyezése „legalább magas kockázatú”.

 

Szerintem a Döntéshozókhoz a mai napig nem jutott el a csapvíz (fogyasztóhelyi vezetékes víz) ólomszennyezésének híre és/vagy az, hogy van azonnali, biztonságos megoldás is! 
Ez jelenleg már kommunikációs feladat, amit vízkémiához értők irányításával kommunikációban jártas szakemberekre kellene bízni (kormányzati támogatással)!

A kérdés az, van-e "gazdája" az ilyen típusú prevenciónak, gyermek egészség megőrzésnek Magyarországon.
Amerikában több szervezet egymást erősítve dolgozik azon, hogy az ólomexpozíció káros hatásait megelőzzék, a programhéten belül 1 nap a csapvíz általi ólomexpozícióval foglalkozik [3]. A széleskörű tájékoztatás az egyik legfontosabb cél, majd ezt követően az edukáció és a többi...

egyutt.png

[1] http://egeszsegtudomany.higienikus.hu/cikk/2021-1/EgTud.2021.1.66.pdf

[2] https://efop180.antsz.hu/temak-konyezetegeszsegugy/olom-az-ivovizben/ivoviz-kockazati-kalkulator.html

 

[3] https://www.cdc.gov/nceh/lead/about/program.htm

https://www.cdc.gov/nceh/lead/national-lead-poisoning-prevention-week.htm#Wednesday