Kezdjünk el beszélni a vízről az EU irányelvei alapján!

Right2water! Mire és meddig várunk még?

 

Az EU ivóvíz irányelvének egyik célja a csapvíz fogyasztás ösztönzése. Ennek egyik eszközeként fontosnak tartja a fogyasztók tájékoztatását annak érdekében, hogy növekedjék a bizalom a csapvíz minőségével kapcsolatban.  

 

Érdemes okulni abból, ami Newarkban történt!

Nem lenne szerencsés, ha a nem megfelelő kommunikáció pont az EU irányelv célkitűzésével ellentétes hatást váltana ki, azaz a nem őszinte üzenetek miatt csökkenne a fogyasztók csapvíz minőségével kapcsolatos bizalma. 

A vízfogyasztók bizalmának felépítéséhez szerintem nem elegendő egy régi paneleket ismételgető közlemény.

Haladéktalanul el kell kezdeni az őszinte, a fogyasztói csapokon mérhető mérési eredményeken alapuló tájékoztatást.
Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a víz minőségéért nem csak az állam, a vízmű, a szolgáltató, de a „végpontokon” a fogyasztó is felel!

Az új szemléletmód kommunikálásához kiváló kiindulási pont az EU ivóvíz irányelv ismertetése.

Ha a tájékoztatás naprakész, fogyasztóbarát, (nem pedig a fals, régi paneleket ismételgeti) a fogyasztó bizalma vissza fog épülni!

Kedves Kollégák! Kedves Vélemény Formálók!

Mikor és ki kezdi el végre az őszinte, a fogyasztóhelyen mért adatokon alapuló, a fogyasztó számára is befogadható és fontos információ közlést?

Mikor és ki kezdi el végre elmagyarázni, hogy az az ivóvíz, ami bejut a hálózatba, szükségszerűen szennyeződhet a fogyasztó tulajdonában lévő csővezetékekben is?

Mikor és ki mondja el végre, hogy a csapvíz ólomszennyezése reális probléma, amire oda kell figyelni?

Mikor és ki magyarázza el végre, hogy az ólomszennyezés eltávolítására a legtöbb forgalmazási engedéllyel rendelkező víztisztító nem alkalmas?

Mikor és ki magyarázza el végre az EU finanszírozott projekt "eredménytermékeinek" konklúzióját?

Mikor és ki tájékoztatja a várandós nőket és a gyerekeket nevelő érintetteket, hogy mit tehetnek?


Szerintem most még presztízsveszteség nélkül elkezdheti bármely szereplő az őszinte tájékoztatást!

A probléma ismertetésen túl tudatosíthatjuk a vízfogyasztók felelősségét is, tennivalóit és lehetőségeit a víz fogyasztóhelyi minőségének javításával kapcsolatosan.

Talán még időben vagyunk ahhoz, hogy elkerüljünk egy, a videón látható helyzetet.

---------------------------------

 

A MaVíz közleménye az EU direktíva elfogadását követően:  

"Az Európai Parlament jóváhagyta a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást

A Magyar Víziközmű Szövetség üdvözli az Európai Parlamentben jóváhagyott, a csapvíz minőségét szabályozó megállapodást, amelynek célja többek között az is, hogy a csapvízfogyasztás előtérbe helyezésével csökkenjen a palackos víz felhasználása, ezzel pedig a keletkező műanyaghulladék mennyisége és a vele járó környezetterhelés is.

A Right2Water mozgalom indította el azt a kezdeményezést, amely során majdnem 2 millióan kérték a csapvíz minőségének javítását, valamint az ahhoz történő egyetemes hozzáférés biztosítását. A mozgalom nyomán több éves felülvizsgálati procedúra indult el az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló EU direktíva vonatkozásában. Ennek eredményeként látjuk a napokban megjelent, az Európai Parlamentben megszavazott szabályozást.

A direktíva előír új és egyes esetekben szigorított határértékekkel vizsgálandó paramétereket pl. ólom, legionella, klorát és biszfenol-A. Egyéb új paraméterek is megjelennek, például a mikroműanyagok, gyógyszermaradványok de ezek jelenleg csak irányértékekkel szerepelnek egy úgynevezett megfigyelési listán. Ezek reményeink szerint növelik a bizalmat és ösztönzik a lakosságot a nagyobb mértékű csapvízfogyasztásra.
A csapvíz biztonságosabbá tételéhez hozzájárul ezen felül, hogy a korábban csak ajánlott, kockázatalapú megközelítése kötelezővé válik. A kockázatértékelés elvégzése, az ellenőrzés és nyomon követés a vízkivételtől - a kezelésen - át a házi elosztórendszerekig terjed.

Most első alkalommal egységes minimális higiéniai követelményeket határoznak meg az ivóvízzel érintkező anyagokra. Ezenkívül új szabályozás lesz a vízveszteségek csökkentésére is.

Az irányelv egyik lényeges törekvése, hogy a csapvíz fogyasztása középületekben ingyenes legyen, és az éttermekben, valamint az egyéb vendéglátó helyeken ennek felszolgálásáért minimális díjat számolhassanak csak fel. Külön foglalkozik a direktíva a társadalom kiszolgáltatott csoportjaival is, számukra kiemelten fontosnak tartja a csapvízhez való hozzáférés lehetőségének biztosítását és ennek kommunikációját." 

 

 "Szeretnénk kiemelni, hogy mérésekkel alátámasztott és megerősített tény az, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni! Nem véletlenül emlegetik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként! Ezen felül folyamatosan kontrollálja a minőséget független Hatóság is.

Kapcsolódva az irányelvhez, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a csapvíz kiváló megoldás szomjunk oltására, hiszen többször használható kulacsban bárhová magunkkal vihetjük, újra tölthetjük. A csapvíz fogyasztása környezetbarát, ugyanis nem használunk általa sem PET palackot, sem bármi más egyszer használatos műanyagot."